Aldersgrenser

Bilde fra The Fabelmans -aldersgrenser på kino

Alle filmer som vises på kino har aldersgrense. Her er reglene som gjelder

A - tillatt for alle

Filmer som er tillatt for alle skal ha et rolig, lett og hyggelig uttrykk. Det kan være kortvarige "bø-effekter" eller litt spennende elementer i en trygg ramme. Alle barn kan se filmen i følge med foreldre/foresatte.

6 år - alle barn sammen med voksne

En film med 6-årsgrense kan inneholde enkelte mørke, dramatiske eller noe truende scener. Den kan også inneholde korte innslag med kraftige lyd og bildeeffekter. Alle barn kan se filmen i følge med foreldre/foresatte.

9 år - barn ned til 6 år sammen med voksne

En film med 9-årsgrense kan ha partier med mørk, intens eller utrygg stemning. Dette kan for eksempel være noe dramatiske bilder av ulykker eller barn som har det vanskelig (inkludert mobbing). Kortvarige og lite nærgående voldsinnslag kan også få 9-årsgrense. Barn ned til 6 år kan se filmen i følge med foreldre/foresatte.

12 år - barn ned til 9 år sammen med voksne

I filmer med 12-årsgrense kan det være gjennomgående mørk stemning - og mye frykt både i karakterer, scener og musikk. Det kan også forekomme kortvarige skrekkeffekter og lite nærgående skildringer av seksualitet. Barn ned til 9 år kan se filmen i følge med foreldre/foresatte.

15 år - unge ned til 12 år sammen med voksne

En film med 15-årsgrense kan ha angstskapende stemning, og inneholde realistiske innslag av katastrofer, krig, omsorgssvikt eller overgrep. Skrekkfilmer, filmer med drap eller detaljerte seksuelle skildringer får normalt 15-årsgrense. Unge ned til 12 år kan se filmen i følge med foreldre/foresatte.

18 år - absolutt aldersgrense

En film med 18-årsgrense kan ha særlig angstskapende stemning, og inneholde store mengder brutale og detaljerte voldshandlinger, særlig i kombinasjon med et angstskapende uttrykk. Skildringer av grov seksualisert vold gir normalt også 18-årsgrense. Filmer som Medietilsynet ikke har vurdert må vises med en 18-årsgrense på kino.

Kinoene har ikke myndighet til å gi dispensasjoner fra aldersgrensene.

Publikum har selv ansvar for å sjekke at en selv, og evt. andre en kjøper billetter for, oppfyller kravet til aldersgrensen.

Du må være forberedt på å vise legitimasjon ved kjøp av billetter, og ved inngang til salen.

Kjøpte billetter refunderes ikke dersom du blir stoppet i døra og ikke er gammel nok.

Aldersgrensene er ikke en anbefaling om hvem filmen passer for. En film som bare voksne vil ha utbytte av kan godt få aldersgrense 6 år eller bli tillatt for alle, dersom barn ikke vil ta skade av å se filmen. Om barn vil ha glede av å se filmen er en annen sak - sjekk derfor om den aktuelle filmen passer før du sender barna på kino. Bruk filminformasjonen du finner på våre nettsider eller snakk med våre ansatte.

Ledsagerregelen:
Ved aldersgrensene 9, 12 og 15 år kan barn inntil 3 år yngre enn den vedtatte aldersgrensen se filmen sammen med en foresatt over 18 år. For aldersgrensen 6 år kan alle barn være med voksne. Den som følger barna må selv være tilstede sammen med barna under forestillingen. Det er ikke tilstrekkelig å følge barna til kinosalen.