Days of Heaven (Cinemateket)

1 t. 34 min.12 år
Bilde fra 'Days of Heaven'Plakat for 'Days of Heaven'

Forestillinger

Henter forestillinger

Terrence Malicks besnærende klassiker.

Handlingen i Himmelske dager utspiller seg i 1915. Løsarbeideren Bill tvinges til å forlate Chicago når han i et raseriutbrudd tar livet av formannen på stålverket hvor han jobber.

Han tar med seg kjæresten Abby og lillesøsteren Louise og slenger seg på et tog med kurs mot Texas’ langstrakte sletter, blant horder av arbeidsløse immigranter. De kommer til en velstående kornbonde som gir dem arbeid under innhøstingen. Ettersom ukene går begynner bonden å legge merke til Abby, og siden Abby og Bill for enkelhetens skyld har utgitt seg for å være søsken, inviterer han henne til å bli igjen etter at innhøstingen er over. Bill har fått vite at bonden lider av en alvorlig sykdom, og resonnerer seg frem til at han neppe kan ha særlig lang tid igjen, så han overtaler Abby til å gå med på ekteskap med bonden, slik at de til slutt selv kan overta gården og formuen. En stund praktiserer Bill og Abby sitt dobbeltspill med hell, bonden får ny livsgnist gjennom sin kjærlighet til Abby, og alt fungerer utmerket. Men så kommer vinteren og ting blir vanskeligere: Bill har problemer med å takle sin sjalusi, Abby begynner å nære oppriktige følelser for den godhjertede bonden, som på sin side aner at ting ikke er helt som de skal være mellom «bror og søster».

Terrence Malick forteller denne relativt enkle historien med sylskarp presisjon og uten snev av sentimentalitet. Filmen har en sterk mytisk klangbunn og et sjeldent tidløst preg som løfter den opp fra det realistiske utgangspunktet. Fotograferingen er utmerket, det samme er lydsporet, hvor den jevne støyen fra skurtreskerne, summingen fra innsekter og vinden som hvisker i kornstråene kombineres med Ennio Morricones diskrét suggererende musikk.

Premiere:
12.09.2024
Regi:
Terrence Malick
Språk:
Engelsk
Produksjonsår:
1978
Skuespillere:
Richard Gere, Brooke Adams, Sam Shepard, Linda Manz
Spilletid:
1 t. 34 min.
Nasjonalitet:
USA
Aldersgrense med begrunnelse:
12 år