Cinemateket

Robert De Niro i Hjortejegeren

Cinematekene i Norge

Cinematekene i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Lillehammer, Tromsø, Stavanger og Oslo programmerer hver for seg og har ulik profil. Allikevel har de sju cinematekene noen faste felles programposter. Hver uke samarbeider vi om felles digitale visninger – av restaurerte og digitaliserte klassikere eller nye perler som fortjener å oppleves på stort lerret.

Prosjektet er støttet av Norsk Filminstitutt.

NFI_logo_svg.jpg

Program september-desember 2018:

29.11 og 05.12: COLD WATER (1994). Regi: Olivier Assayas

06.12 og 12.12: HJORTEJEGEREN (1978). Regi: Michael Cimino

13.12, 16.12 og 19.12: IT´S A WONDERFUL LIFE (1946). Regi: Frank Capra

 

06.12 og 12.12

THE DEER HUNTER

Hjortejegeren

USA 1978

Regi: Michael Cimino

Med: Robert De Niro, Christopher Walken, John Cazale, John Savage, Meryl Streep

Engelsk tale, utekstet, 3t 3min. A: 18 år.

 

Krig som russisk rulett.

Michael Ciminos storfilm fra 1978 var i sin tid kontroversiell: Under visningen på Berlin-festivalen marsjerte hele den øst-europeiske delegasjonen ut i protest mot filmens nedverdigende skildring av vietnamesere. Likevel er det ikke først og fremst en politisk film; Hjortejegeren er heller en historie om vennskap og om menneskeskjebner. 

1960-tallet går mot slutten. Vennene Mike, Steve og Nick er i ferd med å forlate jobben ved stålverket i industribyen Clairton, Pennsylvania. De skal til Vietnam. Hjortejegeren er en vietnamfilm uten markante politiske budskap. Her er det karakterene som står i fokus, ikke som soldater, men som følelsesmessige individer. Likevel har filmen Vietnamkrigen som et vesentlig tema i større grad enn mange av de samtidige vietnamfilmene. Flere av disse gjør krigen til en ramme for andre tema, i stedet for å ta et oppgjør med den. Regissør Michael Cimino ønsker å gi en realistisk versjon av den romantiske forestillingen om krig som den ultimate manndomsprøve, og maskulinitet synes her å være uløselig knyttet til alkohol, skytevåpen og jakt. Gjennom psykologisk troverdige skildringer ser vi Mike gjennomgå sin manndomsprøve, hvor han konfronteres med sine idealer.

 

13.12, 16.12 og 19.12

IT´S A WONDERFUL LIFE

Livet er vidunderlig

USA 1946

Regi: Frank Capra

Med: James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore

Engelsk tale, utekstet, 2t 9min. A: Tillatt for alle.

 

I It’s a Wonderful Life forteller Frank Capra nok en gang om det hederlige, vanlige mennesket, og ingen kunne fortelle slike historier bedre enn ham.

Pliktoppfyllende George Bailey har lagt sine egne drømmer til side for å drive videre familiens husbank etter farens død. Jobben og den beskjedne økonomiske avkastning gjør ham med årene desillusjonert, og i tillegg blir han uskyldig mistenkt for økonomisk kriminalitet. Skammen og fortvilelsen fører ham til randen av selvmord. Ikke bare venner må hjelpe til for å få ham på andre tanker, også engler må gripe inn for at han skal innse at livet er fantastisk, og at verden ville vært et fattigere sted uten hans bidrag.

Da It’s a Wonderful Life hadde premiere julen 1946, ble den ingen suksess, folk syntes filmen var for deprimerende. Ved en administrativ glipp ble ikke rettighetene til filmen fornyet da disse løp ut på 70-tallet, og den ble offentlig eiendom – noe tv-stasjoner i USA benytter seg flittig av. For filmen medførte det til økt interesse og klassikerstatus.

Julen er tiden for de enkle budskap, og ingen kan unngå å bli rørt når Bailey kommer til erkjennelsen av at livet er herlig, tross alt.