Cinemateket

Hiroshima mon amour

Cinematekene i Norge

Cinematekene i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Lillehammer, Tromsø, Stavanger og Oslo programmerer hver for seg og har ulik profil. Allikevel har de sju cinematekene noen faste felles programposter. Hver uke samarbeider vi om felles digitale visninger – av restaurerte og digitaliserte klassikere eller nye perler som fortjener å oppleves på stort lerret.

Prosjektet er støttet av Norsk Filminstitutt.

NFI_logo_svg.jpg

Program september-desember 2018:

18.10 og 24.10: MY LEFT FOOT (1989). Regi: Jim Sheridan

25.10 og 31.10: HIROSHIMA, MIN ELSKEDE (1959). Regi: Alain Resnais

01.11 og 07.11: LAST FLAG FLYING (2017). Regi: Richard Linklater

08.11 og 14.11: DAS BOOT (1981). Regi: Wolfgang Petersen

15.11, 18.11 og 21.11: LIVET ER HERLIG (1997). Regi. Roberto Benigni

22.11 og 28.11: VARGTIMMEN (1968). Regi: Ingmar Bergman

23.11 og 05.12: COLD WATER (1994). Regi: Olivier Assayas

06.12 og 12.12: HJORTEJEGEREN (1978). Regi: Michael Cimino

13.12, 16.12 og 19.12: IT´S A WONDERFUL LIFE (1946). Regi: Frank Capra

 

 

18.10 og 24.10

MY LEFT FOOT

Min venstre fot

Storbritannia/Irland 1989

Regi: Jim Sheridan

Med: Daniel Day-Lewis, Brenda Fricker, Ray McAnally, Fiona Shaw

Engelsk tale, utekstet, 1t 43min. A: 12 år.

 

Jim Sheridans storfilm fra 1989 er basert på en sann historie om livet til den irske kunstneren Christy Brown (Daniel Day-Lewis). Han var både forfatter, lyriker og maler, men veien dit var krevende fordi han led av celebral parase. I de første leveårene kunne han nesten ikke uttrykke seg, kun ved å trampe med sin venstre fot. Så begynte han å tegne og male ved hjelp av den samme foten, og moren oppmuntret ham til å skrive på maskin. Plutselig hadde den syke gutten en mulighet til å uttrykke seg. Med Min venstre fot vant Daniel Day-Lewis sin første av tre Oscar for beste skuespiller.

 

25.10 og 31.10

HIROSHIMA MON AMOUR

 

Hiroshima, min elskede

Frankrike/Japan 1959

Regi: Alain Resnais

Med: Emmanuele Riva, Eiji Okada, Bernard Fresson, Stella Dassas, Pierre Barbaud

Fransk og japansk tale, svensk tekst, 1t 30min. A: 15 år.

 

En poetisk meditasjon over kjærligheten og tragedien.

Etter den andre verdenskrig ble det laget flere filmer som tok utgangspunkt i bombingen av Hiroshima og Nagasaki. En av dem som huskes best i dag er Alain Resnais Hiroshima mon amour fra 1959. Den skildrer et kort og intenst kjærlighetsforhold mellom en japansk ingeniør og en fransk skuespillerinne, som er på besøk i Hiroshima for å medvirke i en fredsfilm. Begge er preget av sin fortid, han av bomben i 1945, hun av en tragisk forelskelse i en tysk soldat i hjembyen Nevers. Filmen beveger seg hele tiden mellom nåtid og fortid. Denne vekslingen mellom ulike tidsplan er en teknikk Resnais har brukt i de fleste av sine filmer.

Resnais bruker ikke konvensjonelle fortellermåter som går ut på å gjengi en handling fra begynnelse til slutt. Hans stil er mer som en musikk-komposisjon med sammenflettede temaer og variasjoner. Dette var en filmspråklig nyvinning i 1959. Sammen med regissører som Truffaut og Godard utgjorde Resnais stammen i den nye franske bølgen. Hiroshima mon amour kombinerer på samme tid en personlig og universell tragedie. Den er en gripende kjærlighetshistorie og et krast angrep på det menneskesyn som kunne tillate bruken av atombomben. Kanskje er dette en av de sterkeste anti-krigsfilmene som noensinne er laget og fremfor alt er dette stor fortellerkunst.

 

01.11 og 07.11

LAST FLAG FLYING

USA 2017

Regi: Richard Linklater

Med: Bryan Cranston, Laurence Fishburne, Steve Carell

Engelsk tale, utekstet, 2t 5 min. A: 15 år.

 

Richard Linklaters nye film er en sår og morsom fortelling om tre vietnamveteraner som gjenforenes etter 30 år.

Den nye filmen til Richard Linklater (Før soloppgang, Boyhood) handler om tre gamle kompiser, spilt av Breaking Bad-stjernen Bryan Cranston, Laurence Fishburne (The Matrix) og komedieskuespilleren Steve Carell (The 40 Year-Old Virgin, Little Miss Sunshine), i en av sine mer alvorlige roller. Carell spiller den lavmælte og forsiktige Doc, som en dag dukker opp på baren til sin gamle kompis Sal, som han ikke har sett på 30 år. I mellomtiden har Doc levd livet sitt med familie og en trygg jobb i det militære, mens Sal har endt opp som en alkoholisert bareier. Sammen oppsøker de en tredje kompis, Mad Dog Mueller, en gang en «first class drinker», nå prest i den lokale kirka. Mueller inviterer dem hjem, og Doc avslører sitt egentlige ærend: Han vil at de to gamle vennene skal bli med ham til Arlington for å begrave sønnen, som har omkommet i Irak som soldat. Etter at kona døde av kreft, har han ingen andre som kan stå ved siden av ham ved graven. Mueller er først skeptisk, men etter at kona gir ham et vennlig dytt, drar de tre gamle kompisene avgårde. Last Flag Flying følger dem på reisen til Arlington, hvor de finner ut hva som egentlig skjedde i Irak. Dette gjør at Doc ombestemmer seg med tanke på å begrave sønnen på kirkegården for krigshelter i Arlington. Han vil i stedet ta ham med hjem til New Hampshire og begrave ham der.

Last Flag Flying er en sorgmunter road movie om vennskap og amerikanske verdier. Dette er, som filmene til Richard Linklater alltid er, en karakter- og dialogdrevet film, og Linklater er som vanlig veldig god til å få det beste ut av skuespillerne sine

Vi anbefaler å se filmen på stort lerret, men er du forhindret fra å gå på kino kan du se den via Amazon Primedenne siden.

 

08.11 OG 14.11

DAS BOOT

Ubåten

Tyskland 1981

Regi: Wolfgang Petersen

Med: Jürgen Prochnow, Herbert Grönemeyer, Klaus Wennemann, Hubertus Bensch, Martin Semmelrogge

Tysk tale, engelsk tekst, 3t 28min. A: 15 år

 

Under vann kan ingen høre deg skrike.

 

Høsten 1941. I den okkuperte havnebyen La Rochelle blir en ubåtkaptein beordret til å gjøre seg klar til tokt. Ubåten han skal lede er av typen U-96, også omtalt som «havets grå ulver». Med et mannskap av unge eventyrlystne menn har ikke båten kommet lenger enn til et enkelt prøvedykk før dramaet begynner. Plutselig befinner uerfarne og erfarne menn seg sammen i en krigssituasjon, og ferden videre blir en lang og vanskelig en, hvor ytre så vel som indre konflikter stadig truer. 

Das Boot var Vest-Tysklands desidert dyreste film da den kom i 1981. Ikke bare penger, men også politisk prestisje sto på spill da den ble lansert. Det manglet ikke på filmer som omhandlet episoder fra andre verdenskrig, men for første gang sto det en tysk produksjonsstab bak og for første gang var handlingen i sin helhet sett fra et tysk perspektiv. Hensikten med Das Boot var likevel ikke å ta parti med noen av sidene i konflikten. Filmen er basert på en roman av Lothar-Günther Buchheim, som selv var krigsjournalist ombord i en U-96-båt under krigen. Buchheims bok har et universelt antikrigs-budskap som i høyeste grad også preger filmen. Vi inviteres til å identifisere oss med det tyske ubåtmannskapet, men heller som ofre for krigens vesen, enn som talsmenn for de tyske soldatenes byrder under annen verdenskrig.

 

15.11, 18.11 og 21.11

LA VITA É BELLA

Livet er herlig

Italia 1997

Regi: Roberto Benigni

Med: Roberto Benigni, Nicoletta Braschi, Giorgio Cantarini

Italiensk tale, engelsk tekst, 1t 56 min. A: 12 år

 

Buongiorno principessa!

Roberto Benignis drama er en dristig fabel om fantasiens kraft, med bakgrunn i 2. verdenskrig. Filmen forener satire, fysisk komedie, alvor og en touch av surrealisme, men under alt dette ligger en unik og rørende kjærlighetshistorie.

Vi møter Guido, en sjarmerende og glad fyr med store drømmer om å åpne sin egen bokhandel. Han reiser til Toscana full av pågangsmot, på jakt etter lykke og romantikk. Han ignorerer fullstendig den voksende facismen rundt seg. Men den brutale verden innhenter ham og Guido havner i konsentrasjonsleir. Her må han bruke sin freidige fantasi, humor og hele sitt hjerte for å redde dem han elsker.

Dette er Roberto Benignis hovedverk og triumf. Hele filmen er bygget opp rundt hans komiske vesen, og den triste historien fortelles som en komedie. Han ble belønnet med både Oscar for beste hoverolle, og beste utenlandske film, og Nicola Piovani vant for beste musikk.

 

22.11 og 28.11

VARGTIMMEN

Vargtimen

Sverige 1968

Regi: Ingmar Bergman

Med: Liv Ullmann, Max von Sydow, Erland Josephson

Svensk tale, engelsk tekst, 1t 30 min. A: 15 år.

 

«Vargtimmen är timmen mellan natt och gryning, det är timmen då de flesta människor dör, då sömnen er djupast, då mardrömmarna är verkligast. Det är timmen då den sömnlösa jagas av sin svåraste ångest, då spöken och demoner är mäktigast.»

Det finnes mange mareritt og marerittaktige situasjoner i Bergmans filmer, men Vargtimen er rendyrket skrekk og gru! Ute på en øde øy plages kunstneren Johan Borg av dystre drømmer og forestillinger. Hans gravide kone Alma, som er filmens forteller, forsøker å støtte sin mann så godt hun kan. Borgs plager forverres når han møter den mystiske Veronica Vogler i en middag hos øyas slottsherre, men nå begynner det å bli vanskelig for oss som publikummere å skille mellom hva som er Borgs fantasier og hva som er virkelige opplevelser.

 

29.11 og 05.12

COLD WATER

Originaltittel: L´eau froide

Frankrike 1994

Regi: Olivier Assayas

Med: Virginie Ledoyen, Cyprien Fouquet, Laszlo Szabo

Fransk tale, engelsk tekst, 1t 32min. A: 15 år.

 

Mesterverk fra Olivier Assayas.

Året er 1972, et sted i nærheten av Paris. Gilles og Christine er to tenåringer som ikke helt har klart å finne sitt ståsted i livet. Gilles er en urokråke på skolen og trues med utkastelse. Han bor sammen med sin overbeskyttende far som ønsker å sende ham på internatskole. Christine er generelt lei og frustrert over tingenes tilstand. Uroen som preger henne, bekymrer moren og hennes nye mann, som begge er scientologer. Det bekymrer også faren hennes, som mener at hun bør sendes til en institusjon for å få behandling for sin ustabile mentale helse. Når Christine en dag blir arrestert for butikktyveri, blir det dråpen som får begeret til å renne over. Det tar ikke mer enn en dag på institusjonen før Christine går gjennom en seriøs forandring. Hennes hang til depressivitet tar over, og hun savner Gilles mer enn noen gang. Men når Christine ber ham om å stikke av sammen med henne, skal det vise seg at valget ikke er så enkelt som man skulle tro…

Cold Water er opprinnelig laget til en filmserie der regissører ble bedt om å hente stoff fra sin egen oppvekst. Og som så ofte ellers henter Assayas inspirasjonen fra musikk: Sammen med bruken av håndholdt kamera skaper lydsporet, med Janis Joplin, Creedence Clearwater Revival, Leonard Cohen og Alice Cooper en særegen stemning og estetikk. Filmen er Assayas’ hyllest til ungdomstida, og et sterkt portrett av unge mennesker på søken etter egen identitet.

 

06.12 og 12.12

THE DEER HUNTER

Hjortejegeren

USA 1978

Regi: Michael Cimino

Med: Robert De Niro, Christopher Walken, John Cazale, John Savage, Meryl Streep

Engelsk tale, utekstet, 3t 3min. A: 18 år.

 

Krig som russisk rulett.

Michael Ciminos storfilm fra 1978 var i sin tid kontroversiell: Under visningen på Berlin-festivalen marsjerte hele den øst-europeiske delegasjonen ut i protest mot filmens nedverdigende skildring av vietnamesere. Likevel er det ikke først og fremst en politisk film; Hjortejegeren er heller en historie om vennskap og om menneskeskjebner. 

1960-tallet går mot slutten. Vennene Mike, Steve og Nick er i ferd med å forlate jobben ved stålverket i industribyen Clairton, Pennsylvania. De skal til Vietnam. Hjortejegeren er en vietnamfilm uten markante politiske budskap. Her er det karakterene som står i fokus, ikke som soldater, men som følelsesmessige individer. Likevel har filmen Vietnamkrigen som et vesentlig tema i større grad enn mange av de samtidige vietnamfilmene. Flere av disse gjør krigen til en ramme for andre tema, i stedet for å ta et oppgjør med den. Regissør Michael Cimino ønsker å gi en realistisk versjon av den romantiske forestillingen om krig som den ultimate manndomsprøve, og maskulinitet synes her å være uløselig knyttet til alkohol, skytevåpen og jakt. Gjennom psykologisk troverdige skildringer ser vi Mike gjennomgå sin manndomsprøve, hvor han konfronteres med sine idealer.

 

13.12, 16.12 og 19.12

IT´S A WONDERFUL LIFE

Livet er vidunderlig

USA 1946

Regi: Frank Capra

Med: James Stewart, Henry Travers, Donna Reed, Lionel Barrymore

Engelsk tale, utekstet, 2t 9min. A: Tillatt for alle.

 

I It’s a Wonderful Life forteller Frank Capra nok en gang om det hederlige, vanlige mennesket, og ingen kunne fortelle slike historier bedre enn ham.

Pliktoppfyllende George Bailey har lagt sine egne drømmer til side for å drive videre familiens husbank etter farens død. Jobben og den beskjedne økonomiske avkastning gjør ham med årene desillusjonert, og i tillegg blir han uskyldig mistenkt for økonomisk kriminalitet. Skammen og fortvilelsen fører ham til randen av selvmord. Ikke bare venner må hjelpe til for å få ham på andre tanker, også engler må gripe inn for at han skal innse at livet er fantastisk, og at verden ville vært et fattigere sted uten hans bidrag.

Da It’s a Wonderful Life hadde premiere julen 1946, ble den ingen suksess, folk syntes filmen var for deprimerende. Ved en administrativ glipp ble ikke rettighetene til filmen fornyet da disse løp ut på 70-tallet, og den ble offentlig eiendom – noe tv-stasjoner i USA benytter seg flittig av. For filmen medførte det til økt interesse og klassikerstatus.

Julen er tiden for de enkle budskap, og ingen kan unngå å bli rørt når Bailey kommer til erkjennelsen av at livet er herlig, tross alt.