Flukt

Dokumentar 1 t. 29 min. 12 år
Flukt
Flukt Flukt - plakat
Alle har en historie

Amin er 36 år, velutdannet og suksessfull. På overflaten virker alt perfekt, men når kjæresten Kasper frir til ham, blir han grepet av angst. En angst for å slippe noen helt inn. Ingen kjenner hele Amins historie, ikke en gang hans fremtidige ektemann. Hvis Amin skal kunne leve sitt liv fullt ut, er han nødt til å åpne opp om det han som barn fikk ordre om å holde hemmelig. For første gang forteller Amin sin historie.

Amins oppgjør med fortiden tar han tilbake til en lykkelig barndom i 1980-tallets Kabul, med a-ha på walkman’en og Jean Claude Van Damme-plakat på gutterommet. Men også minnene om en nådeløs borgerkrig, som forvandler den trygge hverdagen til en krigssone og splitter hans familie. Krigen sender 11 år gamle Amin og familien på en farefull flukt, som først avsluttes fem år senere, når han ankommer Danmark - helt alene.

FLUKT er en rørende dokumentar som bruker vakker animasjon for å fortelle Amins historie. Filmen hadde premiere ved Sundance filmfestival, der den vant prisen for beste dokumentar.

Juryen trakk i sin begrunnelse frem hvordan filmen på et enestående vis tar publikum inn i et stort globalt problem, men pakket inn i en intim historie.

Filmen bygger på en fortrolig samtale mellom to venner. En intim, rørende og spennende samtale - og vi som publikum får være flue på veggen.

Jonas Poher Rasmussen er filmens regissør, men også Amins barnsdomsvenn og samtalepartner. Han har bakgrunn som film- og radiodokumentarist i DR-TV.

REGISSØR JONAS POHER RASMUSSEN OM FILMEN:

FLUKT er en historie om mange ting: Flukt, kjærlighet, seksualitet og familie. Men om jeg skal oppsummerer filmen i én setning er det en historie om en mann som prøver å finne sitt hjem.

PRESSEN OM FILMEN

"FLEE is a remarkably humanising and complex film, expanding and expounding the kind of story that’s too easily simplified."
- The Guardian

"It’s activism, therapy, and great cinema all at once"
-IndieWire

“…the film is an incredibly intimate act of sharing.”
Variety

Originaltittel:
Flee
Regi:
Jonas Poher Rasmussen
Språk:
dansk/engelsk/dari
Produksjonsår:
2020
Sjanger:
Dokumentar
Spilletid:
1 t. 29 min.
Nasjonalitet:
Norge / Danmark
Aldersgrense med begrunnelse:
12 år
Denne animerte dokumentarfilmen har partier med utrygg og mørk stemning og inneholder innslag med dokumentaropptak av krigshandlinger og ofre. Filmen får derfor 12-årsgrense.