Oldboy (Cinemateket)

Action 1 t. 59 min.
Oldboy
Oldboy poster

Tarantinos favoritt fra Cannes

Blodig, brutal, banebrytende og briljant, dette er en film som utfordrer både intellekt og sanseapparat. Akkurat som i Kill Bill, som det kan være naturlig å sammenligne den med, er hevn den sentrale drivkraften i Oldboy.

En ganske ordinær mann blir uten forklaring kidnappet og holdt fanget i et rom som best kan beskrives som en kombinasjon av en fengselscelle og et shabby motellrom, i femten lange år. Han får vite at kona er drept og han selv mistenkt for udåden. Han sverger hevn, men aner ikke mot hvem, eller hvorfor. Som tilskuere er vi hensatt til hans perspektiv, og føler uvissheten, angsten og sinnet på kroppen. Når mannen like uforklarlig omsider settes fri, starter den avsindige jakten på svarene - som ender med en vidunderlig troverdig twist.

Oldboy er full av visuelle nyskapninger, støttet av bemerkelsesverdig foto. Lyssettingen, mørk og majestetisk, så vel som musikken, en blodig blanding av vals, tango og tekno, bidrar til filmens overskuddsestetikk. Et særdeles utspekulert hevndrama som bringer den asiatiske thrillersjangeren til nye høyder.
(omtale hentet fra BIFF 2004, noe redigert)

"makes movies feel alive again" ROLLING STONE MAGAZINE

VINNER AV JURYENS STORE PRIS, CANNES 2004
Premiere:
09.09.2021
Originaltittel:
Oldboy
Regi:
Park Chan-wook
Språk:
Koreansk
Produksjonsår:
2003
Skuespillere:
Choi Min-sik
Yoo Ji-tae
Gang Hye-jung
Sjanger:
Action
Spilletid:
1 t. 59 min.
Nasjonalitet:
Sør-Korea
Produksjonsselskap:
Show East Co. Ltd.