Bram Stoker´s Dracula

2 t. 8 min. 15 år
Dracula
Dracula poster
Kom og la sansene bli overkjørt!

«Stjel fra de beste», sier Francis Ford Coppola i et intervju og det er tydelig noe han lever etter selv. Hans filmatisering av Abraham Stokers milepæl innen den gotiske litteraturen er en samling av høydepunkter hentet fra 70 år med vampyrfilm.

Gary Oldman som Grev Dracula virker ved første øyekast som et underlig valg, som med sin magre kropp ikke minner særlig om de andre store rollefortolkerne; Bela Lugosi, Cristopher Lee og Frank Langella. Det tar ikke lang tid før man ser at Oldman var et godt valg: Det han mangler i fysikk, tar han igjen i originalitet og intensitet.

Med sine 40 millioner dollar ble dette den mest storslagne av alle Dracula-filmatiseringer. Kulisser, sett, kostymer, store navn, locations og utstyr bærer alt preg av at her er det ikke spart på noe. Filmen fikk tre oscars og det er betegnende hva den fikk de for; beste kostymer, beste make-up og beste lyd-effekter.

Problemet er kanskje at det blir for mye av alt, historien forsvinner i effekter og da hjelper det lite at man samler en rollebesetning som ingen Dracula-film før har sett maken til. Hopkins som Van Helsing er minst like skummel som greven selv og Tom Waits som gærningen Renfield er en ren fornøyelse. Sadie Frost som Lucy glir superbt over fra uskyld til sensuelt monster. Keanu Reeves og Winona Ryder blir rene statister i forhold. Til og med lengden er større og bedre enn noen annen filmatisering, så kom og la sansene bli overkjørt.

Premiere:
28.11.2019
Regi:
Francis Ford Coppola
Språk:
engelsk
Produksjonsår:
1992
Skuespillere:
Gary Oldman
Anthony Hopkins
Winona Ryder
Sadie Frost
Keanu Reeves
Tom Waits
Spilletid:
2 t. 8 min.
Nasjonalitet:
USA