Alien

1 t. 57 min. 15 år
Alien
Alien poster
Den åttende passasjeren.

Fire menn, to kvinner og en katt i et romskip møter en voldsom utfordring når de får selskap av en blindpassasjer fra det ytre rom. Romvesenet har ikke bare dårlige manerer og et skrekkinngytende ytre, men også en glupsk appetitt som stilles av at den forsyner seg av besetningen, en etter en.

På samme vis som i Blade Runner som kom noen år senere, legger regissør Ridley Scott fram for dagen en sterk pessimisme og skepsis på utviklingens vegne. At tittelpersonen i Alien får anledning til å spise seg stor og sterk skyldes i stor grad romskipets medbragte vitenskapsmann, som er mer interessert i uhyrets potensiale for forskningen enn for interplanetære arbeidsmiljølover, og gjør sitt ytterste for å beskytte den ikke-jordiske.

Skikkelsen til Sigourney Weaver er blitt gjenstand for en rekke tolkninger som tar utgangspunkt i det uvanlige i at en romfartshelt i dette tilfellet er en kvinne. Dette har resultert i en del underlige utlegninger om kattens funksjon som det beskyttelsestrengende barnet, og romskipet som allegori for livmoren.

Premiere:
17.10.2019
Originaltittel:
Alien
Regi:
Ridley Scott
Språk:
engelsk
Produksjonsår:
1979
Skuespillere:
Sigourney Weaver
Tom Skerrit
John Hurt
Harry Dean Stanton
Spilletid:
1 t. 57 min.
Nasjonalitet:
USA