Verk uten skaper

3 t. 9 min. 15 år
Verk uten skaper
Verk uten skaper poster
Episk og vakker film om en kunstner i etterkrigstidens Tyskland, fra regissøren av De andres liv.

Verk uten skaper er den tredje filmen til Florian Henckel von Donnersmarck, som hadde stor suksess med Oscar-vinneren De andres liv i 2006, og litt mindre suksess med den engelskspråklige The Tourist med Angelina Jolie og Johnny Depp i 2010. Filmen ble Oscar-nominert for beste fremmedspråklige film og for beste foto.

Med Verk uten skaper er Donnersmarck tilbake i Tyskland, og det merkes at han igjen spiller på hjemmebane, med den samme fortellemessige nerven og fingerspitzgefühlen som gjorde De andres liv til en så uforglemmelig filmopplevelse for så mange. Igjen handler det om menneskeskjebner i politisk turbulente tider, i denne episke filmen om livet, kjærligheten og kunsten i etterkrigstidens Europa.

Verk uten skaper åpner i 1937. Nazistene har organisert en stor utstilling med «degenerert» kunst, hvor de viser fram eksempler på «syk», «usunn» og «skitten» moderne kunst som representerer alle de gale verdiene, og som de slett ikke har bruk for i det tyske samfunnet. På denne utstillingen møter vi den unge Kurt, som har blitt med sin tante Elisabeth for å oppleve all den syke og degenererte kunsten. Kort tid etter blir Elisabeth sendt bort og tvangssterilisert, etter at hun får et nervøst sammenbrudd når hun blir valgt ut til å overrekke Hitler en blomsterbukett under en parade. Med det forsvinner hun fra Kurt, men hun blir på ingen måte glemt.

Premiere:
05.09.2019
Originaltittel:
Werk ohne Autor
Regi:
Florian Henckel von Donnersmarck
Språk:
tysk
Produksjonsår:
2018
Skuespillere:
Tom Schilling
Paula Beer
Sebastian Koch
Saskia Rosendahl
Spilletid:
3 t. 9 min.
Nasjonalitet:
Tyskland