Dr. Strangelove

Sort komedie 1 t. 40 min. 12 år
Dr. Strangelove
Dr. Strangelove poster
"Gentlemen. You can't fight in here. This is the War Room!"

Kubrick eneste komedie er en kullsort satire, hylende morsom, men også rimelig reell når en tenker på den gjengen av statsledere som til enhver tid bestemmer jordas framtid. Filmen er nylig restaurert og presenteres i en 4K-kopi.

Britiske Peter Sellers var en av 60- og 70-tallets store komikere når han fikk gode manus å jobbe med. Dessverre skjedde det alt for sjeldent, men i Dr. Strangelove fikk han anledning til å tolke intet mindre enn tre pregnante roller som kaptein Lionel Mandrake, president Merkin Muffley og ikke minst presidentens rådgiver, den gamle nazilegen Dr. Strangelove som jo har litt problemer med å unngå å kalle presidenten "Mein Führer". Sellers, som på dette tidspunktet var ganske ukjent i USA, hadde så absolutt fortjent å få den Oscaren han var nominert til. Ironisk nok har han i alle tre rollene muligheten for å avverge atomkatastrofen som truer verden, men noen legger alltid hindringer i veien.
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb er Kubricks eneste komedie, laget mens den kalde krigen var på sitt kaldeste, en satire der lite er hellig om hvordan inkompetente og halv- og helgale mennesker kontrollerer vår fremtid. Premieren ble utsatt og endringer ble foretatt på grunn av mordet på Kennedy høsten 1963. Den er ustyrtelig morsom, og selv om den kalde krigen nå er historie, blir den nok dessverre aldri uaktuell.

Premiere:
16.05.2019
Regi:
Stanley Kubrick
Språk:
engelsk
Produksjonsår:
1964
Skuespillere:
Peter Sellers
Sterling Hayden
Slim Pickens
George C. Scott
Sjanger:
Sort komedie
Spilletid:
1 t. 40 min.
Nasjonalitet:
Storbritannia