Maquia - When the Promised Flower Blooms

Animasjon 1 t. 55 min. 9 år
Maquia
Maquia poster

Nok en gang lar vi oss overvelde av den rene fortellergleden som anime på sitt beste kan vise frem. Her skapes det nye, eventyrlige verdener, komplett med historie, religioner og mytologier, som man kan fordype seg i, fortape seg i eller bare la seg fortrylle av.

Maquia tilhører en rase alvelignende mennesker, iolph, som lever uvanlig lange liv, såpass lange at de har følt trangen til å isolere seg på en øy, langt borte fra resten av verden. Her tilbringer de livene sine i harmoni med naturen og vever tiden (historien/skjebnen) inn i lange, vakre og intrikate stoffer som er svært ettertraktet av kjennere. Allerede fra barnsben av blir de advart mot å ha noe med andre å gjøre, særlig mot å føle noe for dem med et mye kortere livsløp. Menneskene på sin side misunner iolphenes nesten evige ungdom og frykter det som er annerledes, men etter lang tids isolasjon er iolphene blitt nærmest mytiske, glemt av de fleste. Men ikke alle.

I menneskenes verden er magiens tidsalder over, og kun svake spor står igjen fra en fortid hvor fantastiske vesener levde side om side med mennesket. Nå er industrien på fremmarsj, og med den forrykkes balansen både i naturen og i politikken.

I et land hvor det er svært langt mellom de kvinnelige regissørene, er det oppløftende å se med hvilken selvfølgelig autoritet de nå tar plass i regissørstolen og skaper strålende mesterverk, også innen anime. Ofte med en helt annen innfallsvinkel enn deres mannlige kollegaer, noe som blir svært tydelig i Maquia. Her møter vi en ung kvinnelig iolph på søken etter sin egen skjebne, hvor kjærligheten står sentralt, og særlig morsrollen blir problematisk når hun får ansvaret for et menneskebarn. I likhet med Naoko Yamada (A Silent Voice) bruker Okada genren til å ta opp problemstillinger som gir filmene en helt egen tyngde og emosjonell kraft.

Filmen settes opp på alle de norske cinematekene.

Premiere:
24.01.2019
Originaltittel:
Sayonara no asa ni yakusoku no hana o kazarô
Regi:
Mari Okada
Språk:
engelsk/japansk
Produksjonsår:
2018
Skuespillere:
Xanthe Huynh
Miyu Irino
Yoshimasa Hosoya
Manaka Iwami
Hiroaki Hirata
Sjanger:
Animasjon
Spilletid:
1 t. 55 min.
Nasjonalitet:
Japan