Mannen som skjøt Liberty Valance

Western 2 t. 2 min.
James Stewart og John Wayne i The Man Who Shot Liberty Valance
The Man Who Shot Liberty Valance poster
En æra går mot slutten...

Under de tradisjonelle western-ingrediensene ligger den konflikten som er så vanskelig for amerikansk psyke: pionertiden er slutt.

Den store, sterke, tause individualisten John Wayne må vike for den fysisk svake, argumenterende demokraten James Stewart. Det er ikke flere ensomme vidder eller solnedganger å ri inn i.

"Mannen som skjøt Liberty Valence" rangeres i likhet med "Stagecoach" som en av de aller beste i sin sjanger, en moderne western som overgår alle westernfilmer.
John Ford, som er selve symbolet på westernfilmer, regisserte den ideelle rollebesetning. James Stewart spiller den klossete, men sjarmerende storbyadvokaten som er fast bestemt på å befri den rettskafne landsbyen Shinbone fra dens plageånd nummer én: Liberty Valance (Lee Marvin).
Og som om ikke det er nok, er tittelrollen besatt av den største stjernen som noen gang har holdt i en seksløper: John Wayne. Den superhederlige Stewart og den barske ranch-eieren Wayne er også forelsket i samme kvinne (Vera Miles). En av dem får revolvermannen, men den andre får jenta.

Premiere:
11.10.2018
Originaltittel:
The Man Who Shot Liberty Valance
Regi:
John Ford
Språk:
engelsk
Produksjonsår:
1962
Skuespillere:
James Stewart
John Wayne
Vera Miles
Lee Marvin
Edmond O'Brien
Andy Devine
Woody Strode
Ken Murray
John Carradine
Jeanette Nolan
John Qualen
Denver Pyle
Lee Van Cleef
Strother Martin
Sjanger:
Western
Spilletid:
2 t. 2 min.
Nasjonalitet:
USA
Produksjonsselskap:
Paramount Pictures/John Ford