Sommaren med Monika

Drama 1 t. 36 min.
Bergman på sitt mest mest livlige og ukompliserte...

Sommeren med Monika vakte sensasjon da den ble lansert på begynnelsen av 50-tallet med sitt, etter datidens standard, meget erotiske innhold. 19-årige Harry lever et trøstesløst liv inntil han en dag blir forelsket i den litt yngre, lidenskapelige, men overflatiske Monika. Sammen flykter de fra sine plikter og problemer ut til en øde øy.

Etter en kort og lykkelig sommer i frihet, blir de innhentet av hverdagens realiteter og problemer. Livet viser seg vanskelig når de blir fri for mat, sommeren tar slutt, og de må vende tilbake til det sure, ensformige og standardpregede livet i byen. Monika føder deres barn, men er verken tiltrukket av morsrollen eller Harry, som på sin side forsøker å forsørge sin nye familie.
Bergman lar fullt ut sin unge stjerne, Harriet Andersson dominere filmen i rollen som Monika. Til tross for karakterens mindre sympatiske sider - noen steder direkte frastøtende - fanges tilskuerne fullstendig av hennes spill. Hun brenner gjennom lerretet med en frekkhet og et nærvær som var nytt for samtiden, og som gjorde Sommeren med Monika til en av Truffauts og den franske nybølgens direkte forbilder.
Bergman har sagt om filmen at den står hans hjerte nært; at han alltid er glad for å se den igjen. Den er et av hans mest livlige og ukompliserte verk. Opprinnelig ble den lansert som en meget erotisk film, og den amerikanske tittelen ble den mer sjaskete Monika, the Story of a Bad Girl. Bergman viser sin storhet blant annet i hvordan han ikke gjør Harriet Andersson om til en kjip mannlig fantasi. Andersson har en solid erotisk utstråling, men hun er helt og fullt sin egen person - hun er ikke til å eie. Dette var forøvrig filmen som lokket den unge Woody Allen til å se sin første Bergman-film, og som gjorde ham til en dedikert tilhenger.

Bergen Filmklubb

Premiere:
14.05.2018
Originaltittel:
Sommaren med Monika
Regi:
Ingmar Bergman
Språk:
Svensk
Produksjonsår:
1953
Skuespillere:
Harriet Andersson
Lars Ekborg
Dagmar Ebbesen
Åke Fridell
Naemi Briese
Georg Skarstedt
John Harryson
Åke Grönberg
Gösta Ericsson
Sigge Fürst
Gösta Gustafsson
Gösta Prüzelius
Arthur Fischer
Sjanger:
Drama
Spilletid:
1 t. 36 min.
Nasjonalitet:
Sverige
Produksjonsselskap:
Svensk Filmindustri