A Silent Voice

Animasjon 2 t. 9 min. 12 år
Følsom, dristig og poetisk, hva mer kan man ønske seg?

Ikke alle japanske animasjonsfilmer er laget for å appellere til alle aldersgrupper, og A Silent Voice hører definitivt til de filmene som passer bedre for ungdommer og voksne. Her kan både form og innhold by på utfordringer for de minste, men til gjengjeld er dette en storartet filmopplevelse for alle andre.

Basert på en manga av Yoshitoki Oima, er A Silent Voice et sjeldent følsomt og intelligent portrett av ensomhet, mobbing og funksjonshemming. Vi møter den døve jenta Nishimiya i det hun skal begynne i en ny klasse på en ny skole. I denne klassen regjerer Ishida og Ueno, og Nishimiya blir raskt et offer for deres stadig mer ufølsomme spøker. Til slutt må hun igjen skifte skole, men i den gamle klassen går ikke ting tilbake til det vanlige. Maktforholdene skifter og mobberne blir utstøtte, særlig Ishida. Fem år senere møter vi Ishida igjen, ensom og ute av stand til å møte blikket til sine medstudenter, ser han kun sitt planlagte selvmord i horisonten. Da krysser hans vei Nishimiya igjen, og et håp om en forsoning våkner.

Gnistrende vakkert, sensitivt og rørende, usentimentalt og komplekst, når selv musikken overrasker med sin dristighet, vet man at man her står ovenfor et komplett verk, en anime for historiebøkene. Karakterene er sammensatte, langt i fra perfekte og derfor både menneskelige og gjenkjennelige.

Naoko Yamada er en av få kvinnelige regissører i genren og viser et suverent håndlag med både historiefortelling og animasjonsfilmens unike visuelle muligheter. Filmen er et produkt fra studioet Kyoto Animation, som er kjent for sine ekstremt vakre filmer. Og A Silent Voice viser med all tydelighet at de fortsatt utvikler seg, for her lekes det friskt med kameravinkler, lyseffekter og fokus.

Premiere:
15.03.2018
Originaltittel:
Koe no katachi
Regi:
Naoko Yamada
Språk:
japansk
Produksjonsår:
2016
Skuespillere:
Miyu Irino
Saori Hayama
Aoi Yûki
Kenshô Ono
Yûki Kaneko
Yui Ishikawa
Sjanger:
Animasjon
Spilletid:
2 t. 9 min.
Nasjonalitet:
Japan