Film & Afternoon Tea: "Og tranene flyr"

Og tranene flyr

Nå starter vi endelig opp med konseptet FILM+AFTERNOON TEA igjen og det med en av historiens vakreste og mest sentimentale filmer om kjærlighet og savn. Vi starter en time før filmvisning og serverer kaffe, te, scones, kaker og minismørbrød i loungen utenfor sal 3.
Ved neste anledning vil vi også ha kinobaren åpen slik at man kan kjøpe seg et glass musserende, men vi rekker det ikke denne gangen.
Pris per person for te-buffet: kr. 169,-
Kinobilletten kommer i tillegg (denne gangen kun kr. 80,-, da filmen er en del av vårt Cinematek-program).
For å bestille: kjøp kinobillett via lenken (eller kom innom). Kontakt oss for å bestille plass ved buffeten ved å kommentere i arrangementet på facebook, eller sende oss en PM. Oppgi antallet som skal sitte sammen, samt navn. Vi besørger godt smittevern. Har du ikke facebook kan du sende oss en e-post på [email protected] for å bestille plass.

NB! Filmen er tekstet på engelsk.

"Og tranene flyr", russernes første Gullpalmevinner, er et ypperlig uttrykk for den nyorienteringen som fant sted i russisk film etter Stalins død. Et langt friere kunstnerisk klima ga rom for å bringe mennesket tilbake til lerretet, etter en periode hvor partiautorisert propagandafilm hadde dominert. Og tranene flyr er preget av en varm, om enn meget vemodig, menneskelighet som gjør den til en både rørende og skjellsettende filmopplevelse. Lommetørkle anbefales.Historien i "Og tranene flyr" er i utgangspunktet enkel: Veronica og Boris er heftig forelsket i hverandre, men blir adskilt når andre verdenskrig bryter ut og Boris melder seg til tjeneste ved fronten. I all tumulten som oppstår får de ikke en gang sagt farvel til hverandre før han reiser. Selv om krigen krever mesteparten av deres energi, er det tydelig at de savner hverandre sterkt. Hver dag venter Veronica på postbudet, som kanskje bringer brev fra Boris. Når Veronicas foreldre dør en tragisk død, flytter hun over til Boris’ familie, som tar imot henne med åpne armer. Spesielt Boris’ fetter Mark, som også er forelsket i Veronica. Hennes tanker er imidlertid hele tiden hos Boris, men en skjebnesvanger natt når bombene eksploderer rundt dem, søker hun ly i Marks seng. Det kommer hun til å angre bittert på."Og tranene flyr" er en sjeldent vakker kjærlighetsfilm og en av de russiske filmene fra denne perioden som vakte betydelig internasjonal oppmerksomhet. Mye av "Og tranene flyr" sin styrke hviler helt klart på det fine skuespillet til Tatjana Samilova og Alexej Balatov i hovedrollene. Begge fremstiller sine tragisk lengtende karakterer med friskhet, kraft og en skjør lyrisk skjønnhet. Samilova fikk da også spesiell honnør i Cannes for sin innsats i filmen, og ble i norsk presse omtalt som «så velsignet annerledes enn gjengse filmskjønnheter»