Fokus på Syria

Cries from Syria

Høsten 2017 lansereres det to filmer på kino, med fokus på Syria: "Cries from Syria" og "City of Ghosts". Begge er sterke dokumentarer som viser oss hva som skjer og har skjedd i Syria siden Den Arabiske våren, med ulik innfallsvinkel. Vi setter opp begge filmene fra 1. desember.

CRIES FROM SYRIA

CRIES FROM SYRIA er en innsiktsfull dokumentar om Syrias fall

Den syriske krigen har rast i over seks år, og en hel verden har vært vitne til en grusom konflikt som tilsynelatende aldri vil ta slutt. Det som startet med barn som tegnet graffiti på en vegg i kjølvannet av den arabiske våren har vokst til å bli en av de mest destruktive krigene i nyere tid og en humanitær katastrofe av historiske proporsjoner. På toppen av det hele bruker regionale og internasjonale stormakter krigen som en arena for maktspill og posisjonering seg imellom.

I CRIES FROM SYRIA går regissør Evgenij Afineevskij kronologisk til verks, og med imponerende strukturelle grep klarer han å legge frem denne komplekse konflikten på en måte som gjør det mulig for mennesker uten mastergrad i statsvitenskap å henge med på notene. Gjennom en blanding av autentiske opptak fra slagmarken og dybdeintervjuer, klarer filmen å zoome inn og ut på det lappeteppet av konflikter som vi kaller borgerkrigen i Syria. CRIES FROM SYRIA er et ypperlig utgangspunkt for å forstå vår tids mest uforståelige blodbad. En pedagogisk og informativ måte å fremstille konflikten på, med hjerteskjærende og grusomme scener fra virkeligheten. Filmen er hard kost, da vi ikke skjermes for grusomhetene som tar plass.

CITY OF GHOSTS: RAQQA

Etter at den syriske byen Raqqa ble overtatt av IS i 2014, har innbyggerne gått en uviss skjebne i møte, og blitt tvunget til å innordne seg de nye herskernes sadistiske regler og bisarre innfall. Den anonyme gruppen journalister som utgjør motstandsgruppen Raqqa is Being Slaughtered Silently offentliggjør bilder fra den isolerte byen gjennom sosiale medier, og benytter seg dermed av en annen type krigføring, hvor hjerter, sinn og samvittighet utgjør de mest sentrale målene. Denne typen grasrotjournalistikk har vært et av de viktigste våpnene i kampen mot IS, men prisen journalistene betaler er høy.

I CITY OF GHOSTS: RAQQA gir filmskaper Matthew Heineman - som blant annet står bak den prisbelønte CARTEL LAND (2015) - oss et intimt innblikk i et knippe heltemodige individers innsats for å la sivilbefolkningens vitnesbyrd nå verden utenfor. Med et unikt filmmateriale er dette kanskje en av de viktigste dokumentarene som har blitt laget om livet i IS' Syria.

Vi viser begge filmer fra 1. desember, ordinært billettsalg. Dersom du ønsker å se begge filmene, henvend deg i kinokiosken, så betaler du halv pris for film nummer 2. Det forutsetter at billetter til forestillingene kjøpes samtldig. Filmene vises til ulike tider gjennom premiereuken, trykk på filmene under for å få opp forestillingene.