Cinemateket

Cinematekene i Norge

Cinematekene i Bergen, Trondheim, Kristiansand, Lillehammer, Tromsø, Stavanger og Oslo programmerer hver for seg og har ulik profil. Allikevel har de sju cinematekene noen faste felles programposter. Hver uke samarbeider vi om felles digitale visninger – av restaurerte og digitaliserte klassikere eller nye perler som fortjener å oppleves på stort lerret.

Prosjektet er støttet av Norsk Filminstitutt.

NFI_logo_svg.jpg

Program mars-mai 2018:

22.03 og 28.03: BOTTLE ROCKET (1996) Regi: Wes Anderson

05.04 og 11.04: WESTERN (2017) Regi: Valeska Grisebach

12.04, 13.04 og 18.04: NATTSVERMEREN (1991) Regi: Jonathan Demme

19.04 og 25.04: PERSONA (1966) Regi: Ingmar Bergman

26.04 og 02.05: THE EARRINGS OF MADAME DE... (1953) Regi: Max Ophüls

03.05 og 09.05: KÖRKARLEN (1921) Regi: Victor Sjöström

08.05 og 16.05: CREATURE FROM THE BLACK LAGOON (1954) Regi: Jack Arnold

14.05 og 23.05: SOMMEREN MED MONIKA (1952) Regi: Ingmar Bergman

 

 

15.03 og 21.03

A SILENT VOICE

Koe no katachi

Japan 2016

Regi: Naoko Yamada

Med: Saori Hayami, Aoi Yûki, Kenshô Ono, Yûki Kaneko

Japansk tale, engelsk tekst, 2t 9min. A: 12 år.

 

Følsom, dristig og poetisk - Hva mer kan man ønske seg?

Ikke alle japanske animasjonsfilmer er laget for å appellere til alle aldersgrupper, og A Silent Voice hører definitivt til de filmene som passer bedre for ungdommer og voksne. Her kan både form og innhold by på utfordringer for de minste, men til gjengjeld er dette en storartet filmopplevelse for alle andre.

Basert på en manga av Yoshitoki Oima, er A Silent Voice et sjeldent følsomt og intelligent portrett av ensomhet, mobbing og funksjonshemming. Vi møter den døve jenta Nishimiya i det hun skal begynne i en ny klasse på en ny skole. I denne klassen regjerer Ishida og Ueno, og Nishimiya blir raskt et offer for deres stadig mer ufølsomme spøker. Til slutt må hun igjen skifte skole, men i den gamle klassen går ikke ting tilbake til det vanlige. Maktforholdene skifter og mobberne blir utstøtte, særlig Ishida. Fem år senere møter vi Ishida igjen, ensom og ute av stand til å møte blikket til sine medstudenter, ser han kun sitt planlagte selvmord i horisonten. Da krysser hans vei Nishimiya igjen, og et håp om en forsoning våkner.

 

22.03 og 28.03

BOTTLE ROCKET

USA 1996

Regi: Wes Anderson

Med: Luke Wilson, Owen Wilson, Andrew Wilson

Engelsk tale, utekstet, 1t 31min. A: 15 år.

 

Wes Andersons debutfilm

Kompisene Anthony og Dignan planlegger en hasardiøs flukt fra mentalsykehuset hvor de begge har oppholdt seg i det siste – Anthony fordi han følte seg utmattet («Hvordan kan du være utmattet?» spør søsteren. «Du har ikke gjort et dagsverk i ditt liv.»). Saken er imidlertid at det ikke er en lukket institusjon, så Anthony er egentlig fri til å gå når han vil. Men det sier han ikke til Dignan, som er hjernen bak den store flukten. Dignan er en energisk fyr («if Kramer from Seinfeld and Frank Burns of M*A*S*H could have a child together, it would be Dignan» – Washington Post) som har store planer for fremtiden: De skal leve et liv som forbrytere. De får med seg en tredje person, Bob, fordi han har bil, og danner en forbrytertrio med Bonnie & Clyde-aktige ambisjoner. De første «jobbene» deres går som en drøm – men så er det kanskje ikke så vanskelig å rane en bokhandel og barndomshjemmet til den ene av dem…?

Bottle Rocket er en genuint sjarmerende film som leker med både historie og form og tar en rekke uventede vendinger.

 

05.04 og 11.04

WESTERN

Tyskland 2017

Regi: Valeska Grisebach

Med: Meinhard Neumann, Reinhardt Wetrek, Syuleiman Alilov Letifov

Tysk og bulgarsk tale, norsk tekst, 1t 59min. A: 15 år.

 

Mesterlig drama fra et europeisk ingenmannsland

En gruppe tyske bygningsarbeidere ankommer den bulgarske landsbygda. De skal sette opp et vannkraftverk ute i det øde landskapet. Som en moderne cowboy rir arbeideren Meinhard inn til nærmeste tettsted. Han er åpen og nysgjerrig og ønsker samarbeid og vennskap. Kulturkrasj, språkproblemer og krangling om lokale kvinner skaper imidlertid en anstrengt stemning. Med en gammeldags western-atmosfære i et moderne, fragmentert Europa er filmen et studium i maskulinitet.

Filmen er produsert av Min pappa Toni Erdmann-regissøren Maren Ade og de to filmene har noe til felles: viljesterke tyskere i et land lenger øst kommer i konflikt med lokalbefolkningen. Valeska Grisebach har et eget blikk for internt maktspill, pinlig taushet og ikke minst rørende forsøk på tilnærming og åpenhet når vi minst venter det.

Western er et lavmælt drama som begynner forsiktig, og som gradvis bygger seg opp til en både varmere og rikere film enn du tror det kommer til å bli. Og det er nettopp det som er styrken til denne filmen – måten den leker med forventningene våre til både karakterer og historien på. I begynnelsen tror vi kanskje at vi skal se en mørk thriller om lyssky aktiviteter i grenselandet mellom Tyskland og Bulgaria, og vi skjønner ikke helt hvor vi har hovedpersonen Meinhard. Han presenterer seg som en tidligere fremmedlegionær, og vi forventer at oppførselen hans fort kan bli eksplosiv. Men Western er ikke helt det vi tror. I den grad filmen spiller på konvensjonene fra den klassiske westernfilmen, snur den disse langt på vei på hodet, og gir oss i stedet en nyansert og sympatisk historie fra et europeisk ingenmannsland.

 

12.04, 13.04 og 18.04

NATTSVERMEREN

The Silence of the Lambs

USA 1991

Regi: Jonathan Demme

Med: Jodie Foster,  Hopkins, Scott Glenn, Anthony Heald

Engelsk tale, utekstet, 1t 58min. A: 15 år.

 

"I'm having an old friend for dinner..."

Nattsvermeren innledet bølgen av seriemorderfilmer som preget Hollywood på 90-tallet, og har, sammen med Seven, blitt stående som en av de beste og mest skremmende.

En psykopat kalt Buffalo Bill er ettersøkt for å ha drept og flådd seks kvinner. Den ferske FBI-agenten Clarice Starling (Jodie Foster) settes på saken, og i et forsøk på å forstå massemorderes psyke oppsøker hun Dr. Hannibal Lecter (Anthony Hopkins) på Chesaspeare Hospital for the Criminally Insane. Lecter er en seriemorder med gode manerer og en gourmet med eksotiske smakspreferanser (han spiser ofrene sine «…with some fava beans and a nice chianti»). Før han ble tatt for å ha drept og spist ni mennesker var han også en høyst respektert psykiater, noe som danner grunnlaget for den intense spenningen som oppstår mellom ham og Starling. Hun er tydelig fascinert over denne høyst intelligente, men notorisk onde, herremannen, og på en mesterlig måte skildrer Jonathan Demme hennes følelser i skjæringspunktet mellom fascinasjon og frykt.

Nattsvermeren er et produkt fra folk som kan sakene sine. Fingernemme Jonathan Demme hadde gått gradene og blitt en særdeles velskolert og sjangerbevisst regissør. Jodie Foster og (spesielt) Anthony Hopkins bør også berømmes for sine nærgående portretter av psykologisk sammensatte karakterer. Begge fikk Oscar for sine roller.

 

19.04 og 25.04

PERSONA

Sverige 1966

Regi: Ingmar Bergman

Med: Bibi Anderson, Liv Ullmann, Margaretha Krook, Gunnar Björnstrand

Svensk tale, engelsk tekst, 1t 23min. A: 15 år.

 

Et filmhistorisk mesterverk man ikke kommer utenom

Intens, sensuell og selvransakende er Persona Bergmans høyst intime blottleggelse av kunsten – dens falske mystikk og magi. Filmen er en studie i forstillelse og tomhet, i avstand og nærhet mellom to kvinner, hvor grensene mellom drøm, tanke og virkelighet er utvisket.

Persona er et resultat av og en konklusjon på Bergmans dyptgripende kunstneriske og personlige krise i forbindelse med hans stilling som teatersjef på Dramaten i perioden 1963-66. “Jeg har en eller annen gang erklært at Persona reddet mitt liv. Det er ingen overdrivelse. Hadde jeg ikke orket å lage den, hadde jeg sannsynligvis vært slått ut for godt”, sa Bergman.

«Persona» er betegnelsen på ordet maske i det antikke dramaet. Muligens stammer det fra per (gjennom) + sono (lyd), altså det lyden eller stemmen klinger gjennom, men som dermed også skjuler vårt ansikt. Ordet danner stammen til begrepene person og personlighet. Den syntese av imaginasjon og psykologisk virkelighet som tittelen gir uttrykk for, er overgripende for skuespillet i filmen. Den forsterkes ved fotograf Sven Nykvists veksling mellom mørke, drømmeaktige sekvenser og skarpt avtegnede kvinneansikt.

 

26.04 og 02.05

FRUENS HEMMELIGE TIMER (THE EARRINGS OF MADAME DE...)

Madame de...

Frankrike 1953

Regi: Max Ophüls

Med: Charles Boyer, Danielle Darrieux, Vittorio De Sica

Fransk tale, engelsk tekst, 1t 45min. A: 12 år.

 

Elegant fransk klassiker

Louise selger i smug et par øredobber hun har fått av sin ektemann for å betale gjeld hun har opparbeidet med sin overdådige livsstil. Ektemannen kjøper øredobbene igjen, men denne gangen gir han dem til sin elskerinne, som så kvitter seg med dem slik at de havner hos en baron som deretter ved en tilfeldighet møter Louise… og slik fortsetter det. Øredobbene er sentrum i et virvar av økonomiske og kjødelige relasjoner som stadig blir mer dramatiske og omfattende.

Max Ophüls var kjent for sin elegante stil og filmene hans har inspirert regissører som Stanley Kubrick og Paul Thomas Anderson. Fantastisk og luksuriøs scenografi ble filmet med tracking shots, imponerende dolly-bruk og andre utspekulerte kamerabevegelser. Til tross for denne ekstravagante stilen var tematikken enkel og ofte den samme i filmene: Lykken er kort, om den i det hele tatt fins? Kanskje den bare er en illusjon.

Filmen er basert på en roman skrevet av Louise de Vilmorin fra 1951, men handlingen i både romanen og filmen er lagt til La belle époque (tiden mellom den fransk-prøyssiske krig og første verdenskrig). Forfatteren holdt sine hovedkarakterers etternavn hemmelig, slik skikken i denne sjangeren ofte var på slutten av 1800-tallet for å alludere til at historien var sann og at det dreide seg om ekte hendelser, og Ophüls valgte å følge opp dette i filmen. Ved flere anledninger er vi på nippet til å få vite navnet, men så drukner det i lyden av en vogn som kjører forbi eller annet støy, maskert på Ophüls’ sedvanlige elegante vis.

Filmen ble nylig restaurert av filmselskapet Gaumont og presentert i klassikerprogrammet i Cannes i 2017 i forbindelse med at det var 100 år siden skuespiller Danielle Darrieux ble født. Darrieux var allerede kjent da hun fikk rollen som Louise, men hennes gode forhold til regissøren fikk henne til å virkelig blomstre her. Transformasjonen hennes fra frivol og skjødesløs overklassekvinne til gresk tragedie-heltinne i The Earrings of Madame de… er en skuespillerprestasjon av de sjeldne. Legg også merke til den kjente neorealisme-regissøren Vittorio de Sica i rollen som baronen.

 

03.05 og 09.05

KÖRKARLEN

Sverige 1921

Regi: Victor Sjöström

Med: Victor Sjöström, Hilda Borgström, Tore Svennberg, Astrid Holm

Stumfilm, svensk tekst, 1t 46min. A: 12 år

 

Kåret til Sveriges beste film gjennom tidene

I likhet med de aller fleste Sjöström-filmer har også Körkarlen holdt seg bemerkelsesverdig godt. Den er basert på en roman av Selma Lagerlöf, og er etter snart hundre år fremdeles en uhyggelig spøkelseshistorie om forbrytelse og straff. I skrekkfilmkretser har filmen status på nivå med Dr. Caligaris kabinett og Nosferatu. Samtidig er dette også en rørende kjærlighetshistorie og et sterkt drama. Det er en gripende film som regnes som kanskje det viktigste verket i den svenske film-gullalderen og produksjonen som ble Victor Sjöströms internasjonale gjennombrudd og førte ham til Hollywood.

Alkoholikeren David Holm har drevet både familie og svirebrødre inn i nød og elendighet. Rett før klokken slår midnatt nyttårsaften, blir han skadet i et fylleslagsmål. Da får han besøk av selve Dødskjerren, som gir ham beskjed om at han må ta over den grufulle jobben som kjørekar og sjelesanker.

Ved siden av gjennomført bruk av tilbakeblikk, benyttet Sjöström og hans fotograf Julius Jaenzon seg av virkningsfulle dobbelt-eksponeringer for å få frem de ulykkelige sjelers vandring blant de levende.

Det fantes ingen spesialskrevet musikk til Körkarlen, men man vet at det på premieren i 1921 ble spilt verk av blant annet Ture Rangström og Felix Mendelsohn. Hver kino, eller kanskje hver enkelt visning, hadde ulikt musikalsk akkompagnement, avhengig av hvilke musikere og instrumenter hvertsted hadde til disposisjon. Kopien vi skal vise er digital og har et lydspor bestående av musikk skrevet av Matti Bye til dvd-utgaven som kom på 90-tallet. Matti Bye har jobbet som stumfilmkomponist og - musiker i mange år og regnes som en ekspert på feltet.

 

08.05 og 16.05

CREATURE FROM THE BLACK LAGOON

USA 1954

Regi: Jack Arnold

Med: Richard Carlson, Julie Adams, Ricou Browning

Engelsk tale, utekstet, 1t 19min. A: 12 år.

 

Amazing! Startling! Shocking!

Det er kanskje ingen åpenbar link mellom Creature from the Black Lagoon og Citizen Kane, men det var faktisk i et middagsselskap under filmingen av Orson Welles’ klassiker at ideen om sjømonster-horrorfilmen først dukket opp. Den meksikanske fotografen Gabriel Figueroa fortalte William Alland, som spiller en journalist ved navn Thompson i Citizen Kane, myten om fiskemenneskene som lever i Amazonas-elven. Over et tiår senere kom Alland tilbake til ideen og produserte en slags skjønnheten og udyret-skrekkfilm laget over omtrent samme lest som King Kong, men hvor monsteret er dekket av gjeller og lever på dypet.

Creature from the Black Lagoon utspiller seg i indre Amazonas, der en gruppe forskere oppdager en skapning som de kaller «halvt menneske, halvt fisk». Monsteret prøver å legge an på forskerenes medbragte skjønnhet av en assistent og det går som man kan forvente seg. Julie Adams, som var den vakre forskningsassistenten, ble hele sin karriere husket for denne rollen, til tross for at hun spilte i mange andre filmer og tv-serier.

Filmen ble produsert midt i 3D-gullalderen, men da den kom på kino hadde interessen for dybdeillusjons-teknikken og de små pappbrillene begynt å dabbe av allerede, og den ble kun vist i 3D i de største byene. Til tross for dette er «Gjellemannen» en av de desidert største suksesshistoriene innenfor monster-bransjen. Den dag i dag tjener filmselskapet Universal fremdeles penger på leketøysprodusenter og tegneserieforleggere som betaler for rettighetene til å utnytte figuren gjennom gummimasker, karnevalsdrakter og kiosklitteratur.

 

14.05 og 23.05

SOMMEREN MED MONIKA

Sverige 1952

Regi: Ingmar Bergman

Med: Harriet Anderson, Lars Ekborg, Dagmar Ebbesen, Åke Fridell

Svensk tale, engelsk tekst, 1t 36min. A: 12 år.

 

Bergman på sitt mest livlige

Sommaren med Monika er en av de mer sentrale tidlige Bergmanfilmene, og skildrer bruddet mellom ungdomstid og voksenliv, drøm og realitet, frihet og ansvar, med den svenske skjærgården som åsted for magiske lykkescener.

Harry og Monika møter hverandre en dag på en kafé like i nærheten av der de  jobber. Han arbeider på et lager, hun hos en grønnsakshandler. Monika er leken og uredd, og inviterer ublygt den litt mer reserverte gutten med seg ut. Snart er de to kjærester. Både Harry og Monika sliter med måten de blir behandlet på av de som er eldre enn dem, det være seg småfulle foreldre, klåfingrede varebud eller trangsynte sjefer. En dag får Monika nok og stikker av. Hun og Harry søker tilflukt i en liten snekke og drar avgårde til holmer, sol og et blått hav. «Vi har gjort opprør!!» roper de fornøyd, men snart innhenter virkeligheten dem.    

Dette var første gang Ingmar Bergman jobbet sammen med Harriet Andersson, en av de mange skuespillerne som etterhvert kom til å gå igjen i Bergmans filmer. Hun stjeler så godt som all oppmerksomhet, der hun energisk og lidenskapelig trår fort og skjevt. Det er ikke vanskelig å forstå at mange ble bergtatt av henne og hennes sammensatte utstråling (og hun kom lenge til å være kvintessensen av en frigjort skandinavisk ung kvinne). Både François Truffaut og Jean-Luc Godard ble inspirert av filmen, blant annet har de begge kopiert en scene hvor Monika snur seg og stirrer rett inn i kamera - og på oss publikummere. Godard skrev også en begeistret hyllest til Bergman i Cahiers du Cinéma, og utropte Bergman til Europas mest originale filmskaper.

Selv om ikke alt ved Sommaren med Monika er like vellykket og enkelte scener er en smule stive og anstrengte, er dette en lett tilgjengelig og svært severdig film, som glimtvis stråler og vitner om et regissørtalent under utvikling.